Νέα - Άρθρα

RF OsteoCool σε ανευρυσματική κύστη/όγκο λεκάνης

Ο Βασίλης Ρ., 38 ετών, εδώ και ένα χρόνο έπασχε από έντονο άλγος λεκάνης και ισχίου, με αδυναμία βάδισης χωρίς «Π» (!), λόγω μεγάλης ανευρυσματικής κύστης λεκάνης (διαστάσεων περίπου 9x3x2cm), εως την αριστερή κοτύλη (χωρίς εμφανή διάσπαση αυτής), με διάσπαση φλοιού μόνο προς το κοιλιακό τοίχωμα του λαγονίου.
Υποβλήθηκε σε χειρουργική αποκατάσταση (και βιοψία) με την χρήση συστήματος πλοήγησης (navigation) O-arm, τοποθέτηση ειδικού probe ραδιοσυχνοτήτων και σύστημα θερμικής εξάχνωσης/εκτομής RF OsteoCool, ώστε να γίνει θερμική εξάχνωση του όγκου (κύστης). Κατά την διάρκεια των 14 (!) «συνεδριών» (διάρκειας 15 λεπτών έκαστη) και για λόγους προστασίας του χόνδρου του (ΑΡ) ισχίου, είχε τοποθετηθεί ειδικό θερμόμετρο-βελόνα ενδοαρθρικά, ώστε να παρακολουθούνται τα όρια της θερμοκρασίας (η μέγιστη τιμή έφθασε τους 35οC).
Μετά τις συνεδρίες εξάχνωσης, ακολούθησε έγχυση τριφωσφορικού ασβεστίου (10+2cc) ύπερθεν κοτύλης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί υποχόνδριο οστό (στο χώρο που καταλάμβανε η κύστη – προ εξάχνωσης). Το υπόλοιπο «κενό» της κύστης «πληρώθηκε» με περίπου 50cc PMMA (οστικό «τσιμέντο»), πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στο O-arm.
Να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία εκτελέστηκε μέσα από 3 οπές (εκάστη περίπου 2-3cm)…!
Η συνδυασμένη χρήση OsteoCool και O-arm navigation για τον συγκεκριμένο τύπο «βλάβης» έδωσε μεγάλη ακρίβεια εξάχνωσης και μια σοβαρή εναλλακτική λύση στον ασθενή, καθώς μια αντίστοιχη ανοικτή επέμβαση είναι εξαιρετικά «εργώδης» και αιματηρή (θα χρειαζόντουσαν 3-4 φιάλες αίμα) για μια επέμβαση διάρκειας περίπου 6,5 ωρών.
Ο ασθενής εμφάνισε άμεση ύφεση του πόνου φόρτισης με παραμονή της υμενίτιδας του ισχίου και της αδυναμίας του τετρακέφαλου. Ετέθη σε φαρμακευτική αγωγή και συνεστήθη χρήση βακτηριών (πατερίτσες) και φυσικοθεραπεία.
Η επέμβαση αυτή (με την συγκεκριμένη προσέγγιση) με χρήση O-arm navigation & OsteoCool RF για ανευρυσματική κύστη λαγονίου είναι η 1η παγκοσμίως και έγινε στις 30.08.2017, στην Κλινική Animus Κυανούς Σταυρός Λάρισας.
Την ομάδα ορθοπεδικών χειρουργών Αντωνη Τσαγκάλη και Κωνσταντίνου Μάγκου συνεπικούρησε ο αναισθησιολόγος Κ. Μπάρκας, 4 μελής ομάδα υποστήριξης της εταιρίας Medtronic, νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής Animus Κυανούς Σταυρός, ενώ την ευθύνη της φωτογράφισης & βιντεοσκόπησης είχε ο τεχνικός σύμβουλος Α. Σωτηρίου.

 

Σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/8Tx9poZIyyk


Εξάχνωση όγκου (thermal ablation) με την μέθοδο OsteoCool – Part II

Δύο μέρες μετά την 1η επέμβαση “Θερμικής Εκτομής / εξάχνωσης”, άνδρας ασθενής 77 ετών παρουσίασε παθολογικό κάταγμα διάφυσης δεξιού βραχιονίου από μετάσταση αδενοκαρκινώματος του εντέρου.

Έγινε «εξάχνωση» του όγκου ενδοαυλικά με την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής “θερμικής εκτομής» με την αυτοψυχόμενη συσκευή ΡαδιοΣυχνοτήτων OsteoCool στην περιοχή του κατάγματος και χρήση θερμομέτρου (για προστασία του κερκιδικού νεύρου), ενώ μετά την εξάχνωση τοποθετήθηκε νεδομυελικός ήλος τιτανίου.

 

Ο ασθενής μετεγχειρητικά εμφάνισε σχεδόν πλήρη ύφεση πόνου και μπορούσε να αυτό-εξυπηρετηθεί, κάνοντας άμεση & πλήρη χρήση του άκρου!

 

Σχετικό slideshow: https://youtu.be/TkOHEt5oOw8


Εξάχνωση όγκων - OsteoCool thermal ablation

Επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην κλινική ANIMUS ΚΥΑΝΟΥΣ, στις 10 Ιουλίου 2017

 

Η ασθενής Ε.Τ. 78 ετών, προσήλθε στο Ιατρείο με μετάσταση καρκινικών κυττάρων (από όγκο του θυρεοειδούς) στη σπονδυλική στήλη (Ο1-Ο4 αρχόμενες και Ο2-Ο3 εξεσημασμένες) και παρουσία συμπιεστικών καταγμάτων. Η ασθενής αδυνατούσε να σταθεί όρθια και πονούσε αφόρητα το τελευταίο 2μηνο (ακόμα και κατακεκλιμένη)...

 

Με την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής «θερμικής εκτομής» με την αυτοψυχόμενη συσκευή ΡαδιοΣυχνοτήτων OsteoCool (η οποία ήρθε κατευθείαν από το εξωτερικό για τη συγκεκριμένη επέμβαση), έγινε «εξάχνωση/Thermal ablation» του μεγαλύτερου μέρους του όγκου και ενίσχυση των σπονδύλων με χρήση ορθοπεδικού τσιμέντου.

Μετά την επέμβαση η ασθενής ορθοστάτησε εντός 3 ώρων και είχε ανώδυνο βάδισμα από την επόμενη ημέρα (αρχικά με περιπατηρα και κατόπιν χωρίς) και επέστρεψε στο σπίτι 48 ώρες μετά την επέμβαση.

 

Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει ελάχιστες επεμβάσεις με την μέθοδο OsteoCool ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ, ενώ είναι από τις πρώτες με συνδυασμένη χρήση O-arm & C-arm…!

 

Βίντεο: https://youtu.be/9gzkSUoDyP4

 


Η Δισκοπλαστική ως τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας στη δισκική νόσο

Ο πόνος στη μέση (οσφύ) μαζί με ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) είναι συχνότατος. Πάνω από 50% του πληθυσμού θα το βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Συχνά η συντηρητική αγωγή με φάρμακα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία αποτυχγάνει...Η χειρουργική θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης...

Η χειρουργική θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης στην τρίτη ηλικία με καθοδήγηση από αξονικό τομογράφο χειρουργείου "Ο arm".

Κατά την διάρκεια της ζωής μας ασύμμετρες  φορτίσεις και υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης ειδικά σε άτομα με σκολίωση ή σπονδυλοαρθίτιδα, οδηγούν σε εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των ωχρών συνδέσμων και τελικά σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα κεντρική ή πλάγια που οδηγεί