Ο Βασίλης Ρ., 38 ετών, εδώ και ένα χρόνο έπασχε από έντονο άλγος λεκάνης και ισχίου, με αδυναμία βάδισης χωρίς «Π» (!), λόγω μεγάλης ανευρυσματικής κύστης λεκάνης (διαστάσεων περίπου 9x3x2cm), εως την αριστερή κοτύλη (χωρίς εμφανή διάσπαση αυτής), με διάσπαση φλοιού μόνο προς το κοιλιακό τοίχωμα του λαγονίου.
Υποβλήθηκε σε χειρουργική αποκατάσταση (και βιοψία) με την χρήση συστήματος πλοήγησης (navigation) O-arm, τοποθέτηση ειδικού probe ραδιοσυχνοτήτων και σύστημα θερμικής εξάχνωσης/εκτομής RF OsteoCool, ώστε να γίνει θερμική εξάχνωση του όγκου (κύστης). Κατά την διάρκεια των 14 (!) «συνεδριών» (διάρκειας 15 λεπτών έκαστη) και για λόγους προστασίας του χόνδρου του (ΑΡ) ισχίου, είχε τοποθετηθεί ειδικό θερμόμετρο-βελόνα ενδοαρθρικά, ώστε να παρακολουθούνται τα όρια της θερμοκρασίας (η μέγιστη τιμή έφθασε τους 35οC).
Μετά τις συνεδρίες εξάχνωσης, ακολούθησε έγχυση τριφωσφορικού ασβεστίου (10+2cc) ύπερθεν κοτύλης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί υποχόνδριο οστό (στο χώρο που καταλάμβανε η κύστη – προ εξάχνωσης). Το υπόλοιπο «κενό» της κύστης «πληρώθηκε» με περίπου 50cc PMMA (οστικό «τσιμέντο»), πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στο O-arm.
Να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία εκτελέστηκε μέσα από 3 οπές (εκάστη περίπου 2-3cm)…!
Η συνδυασμένη χρήση OsteoCool και O-arm navigation για τον συγκεκριμένο τύπο «βλάβης» έδωσε μεγάλη ακρίβεια εξάχνωσης και μια σοβαρή εναλλακτική λύση στον ασθενή, καθώς μια αντίστοιχη ανοικτή επέμβαση είναι εξαιρετικά «εργώδης» και αιματηρή (θα χρειαζόντουσαν 3-4 φιάλες αίμα) για μια επέμβαση διάρκειας περίπου 6,5 ωρών.
Ο ασθενής εμφάνισε άμεση ύφεση του πόνου φόρτισης με παραμονή της υμενίτιδας του ισχίου και της αδυναμίας του τετρακέφαλου. Ετέθη σε φαρμακευτική αγωγή και συνεστήθη χρήση βακτηριών (πατερίτσες) και φυσικοθεραπεία.
Η επέμβαση αυτή (με την συγκεκριμένη προσέγγιση) με χρήση O-arm navigation & OsteoCool RF για ανευρυσματική κύστη λαγονίου είναι η 1η παγκοσμίως και έγινε στις 30.08.2017, στην Κλινική Animus Κυανούς Σταυρός Λάρισας.
Την ομάδα ορθοπεδικών χειρουργών Αντωνη Τσαγκάλη και Κωνσταντίνου Μάγκου συνεπικούρησε ο αναισθησιολόγος Κ. Μπάρκας, 4 μελής ομάδα υποστήριξης της εταιρίας Medtronic, νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής Animus Κυανούς Σταυρός, ενώ την ευθύνη της φωτογράφισης & βιντεοσκόπησης είχε ο τεχνικός σύμβουλος Α. Σωτηρίου.
Σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/8Tx9poZIyyk