Νέα - Άρθρα

Η χειρουργική θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης στην τρίτη ηλικία με καθοδήγηση από αξονικό τομογράφο χειρουργείου "Ο arm".

Κατά την διάρκεια της ζωής μας ασύμμετρες  φορτίσεις και υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης ειδικά σε άτομα με σκολίωση ή σπονδυλοαρθίτιδα, οδηγούν σε εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των ωχρών συνδέσμων και τελικά σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα κεντρική ή πλάγια που οδηγεί

α) σε οσφυαλγία ή ισχιαλγία με καυσαλγίες και μυική αδυναμία ή β) σε μια κατάσταση που ο άρρωστος δεν μπορεί να βαδίσει για μεγάλη απόσταση λόγω άλγους και αδυναμίας των κάτω άκρων παρά σκύβει και ξεκουράζεται για λίγο πριν ξαναξεκινήσει (διαλείπουσα χωλότητα). Αν η απόσταση είναι κάτω από 200 μέτρα συνήθως χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης.

Η κλασσική αντιμετώπιση είναι η οπίσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου σωλήνα με πεταλεκτομή (αφαίρεση του οπισθίου τμήματος του σπονδύλου) με ή χωρίς δισκεκτομή καθαρισμός των τρημμάτων των νεύρων και αν συνυπάρχει αστάθεια ή προηγηθεί ιατρογενώς για λόγους εκτεταμένης αποσυμπίεσης, συνοδεύεται από σπονδυλοδεσία με χρήση διαυχενικών βιδών και διασωματικών κλωβών.
Οι πράξεις αυτές απαιτούν εμπειρία από τον χειρουργό και καλή απεικόνιση των δομών με ακτινοσκοπικό μηχάνημα.

Τα τελευταία έτη προστέθηκε στο οπλοστάσιο των ιατρών και το μηχάνημα "Ο-ARM ", ένας αξονικός τομογράφος χειρουργείου που μετά την αρχική σάρωση του ασθενούς χαρτογραφεί την σπονδυλική του στήλη και με την βοήθεια ειδικών σφαιριδίων που τοποθετούνται στην σπονδυλική στήλη και στα εργαλεία του χειρουργείου, δίνεται τρισδιάστατη αναπαράσταση της ανατομίας του ανθρώπου αλλά και της θέσης των εργαλείων κάθε στιγμή. Έτσι οι χειρουργοί ακολουθώντας την προσχεδιασμένη πορεία τοποθετούν τα εμφυτεύματα (βίδες – κλωβοί) με εξαιρετική ακρίβεια και χωρίς κινδύνους τραυματισμών των νεύρων ή των αγγείων σε πολύ μικρό χρόνο. Δίδεται παράληλα η δυνατότητα εκτέλεσης διαδερμικών επεμβάσεων (χωρίς τομές και αποκολλήσεις ιστών) ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα και με μεγάλη ελάττωση της δόσης της ακτινοβολίας σε σχέση με τα απλά ακτινοσκοπικά μηχανήματα. Έτσι σε μεγάλες παραμορφώσεις του αξονικού σκελετού, σε παραλλαγές ανατομικές ή σε άτομα που είναι αναγκαία η διαδερμική τοποθέτηση υλικών (αδυναμία μετάγγισης, κακό ανοσοποιητικό , προηγούμενες επεμβάσεις, μεγάλη ηλικία και άλλα).

Το "Ο arm" είναι το μεγάλο δώρο της τεχνολογίας.

Ένα τέτοιο μηχάνημα (τελευταίου τύπου) κοσμεί την κλινική ΑΝΙΜUS – KYANOΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ στη Λάρισα και μεταφέρει την ιατρική πρακτική της σπονδυλικής στήλης στην επόμενη δεκαετία.

 

 

ΤΣΑΓΚΑΛΗΣ Β. ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής
ANIMUS – ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ