Νέα - Άρθρα

Ο πόνος στη μέση (οσφύ) μαζί με ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) είναι συχνότατος. Πάνω από 50% του πληθυσμού θα το βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Συχνά η συντηρητική αγωγή με φάρμακα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία αποτυχγάνει...

 

 

Η ιατρική απαντά τα τελευταία χρόνια με τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης, που με χαμηλό κόστος και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, απευθύνονται σε ανθρώπους ενεργούς (Ελευθ. Επαγγελματίες, αθλητές κ.λ.π.) καθώς και άλλους που λόγω κακής γενικής κατάστασης δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεγάλη επέμβαση. Μια τέτοια τεχνική είναι η δισκοπλαστική, όπου με τοπική αναισθησία και με χρήση ακτινοσκοπίου, δια μέσου ειδικής βελόνης εισάγεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο το υλικό DISCOGEL, το οποίο είναι μη τοξικό μίγμα αιθανόλης με την μη αποδομήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό Σελουλόζη και ακτινοσκιερούς μεταλλικούς κόκκους για παρακολούθηση της ουσίας κατά την έγχυση. Το υλικό προκαλεί προοδευτική ρίκνωση του πυρήνα του δίσκου και μείωση της πίεσης στο νευρικό ιστό ενώ παράλληλα η Σελουλόζη γεμίζει τα κενά και λειτουργεί ως πρόθεση, μη αφήνοντας το μεσοσπονδύλιο διάστημα να μειωθεί (πρόβλημα της κλασσικής δισκεκτομής). Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής μετά από 2 εώς 3 ώρες και επανέρχεται στην εργασία του μετά από 2 εώς 15 ημέρες ανάλογα με το είδος αυτής.

Η ύφεση των συμπτωμάτων είναι συνήθως άμεση και πάντως βαίνει βελτιούμενη στις πρώτες 45 ημέρες σε ποσοστό 80% ενώ επιπλοκές πρακτικά δεν υπάρχουν εκτός από τοπικά φαινόμενα (πόνος στο σημείο της επέμβασης ή προσωρινός ερεθισμός του νεύρου σε δύσκολες περιπτώσεις σε ποσοστό 0,5%). Σε πίνακα που παρατίθεται γίνεται σύγκριση αποτελεσμάτων όλων των συνηθισμένων τεχνικών ελάχιστης παρεμβατικότητας.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΙΣΚΟΥ

 

Method

Success rate

Automated percutaneous lumbar discectomy

75%

Percutaneous laser decompression

63-89%

Intradiscal electrothermal therapy

64-75%

DISCOGEL

91.4%

(80% στη σειρά μας)

Intervertebral disc nucleoplasty

79%

Ozone therapy

70-85%

Percutaneous disc decompression

60-85%

 

Στα 4 έτη που εφαρμόζεται η μέθοδος στη Λάρισα έγινε εφαρμογή DISCOGEL σε 32 ασθενείς και 62 επίπεδα δίσκων (6 στην αυχενική μοίρα, 25 στην οσφυική και ένας στην θωρακική), ενώ σε 5 από αυτούς εφαρμόστηκε υβριδική τεχνική με discogel σε 2 ή 3 επίπεδα και μικροδισκεκτομή σε άλλο επίπεδο λόγω μεγάλου συμπτωματικού δίσκου ή νευρολογικών σημείων. Συνολικά έγιναν μέχρι σήμερα 2 επανεγχειρήσεις (μικροδισκεκτομή) λόγω εμμονής της συμπτωματολογίας, με πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Έξι από τους ασθενείς είναι εν ενεργεία αθλητές υψηλού επιπέδου που αγωνίζονται σε ομάδες ποδοσφαίρου Α΄ και Β΄ εθνικής και ένας παίζει μπάσκετ στην κατηγορία Α2.

 

 

 

ΤΣΑΓΚΑΛΗΣ Β. ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής ΑΝΙMUS – ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ