Αρθροπλαστική Ισχίου

Όταν η μη εγχειρητική θεραπεία αποτυγχάνει να ελέγξει τις ενοχλήσεις και τη δυσκαμψία της αρθρίτιδας του ισχίου, ο χειρουργός ενδέχεται να συστήσει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Για την αντικατάσταση της άρθρωσης χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα αρθροπλαστικής, τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο (πλαστικό). Τα νεότερα εμφυτεύματα με μεταλλικές υποδοχές χρησιμοποιούνται - επί του παρόντος - σε ασθενείς εκλεκτικών επεμβάσεων. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά το άνω άκρο του μηριαίου οστού και την επιφάνεια της κοτύλης (υποδοχή στην λεκάνη). Τα εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενοχλήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.


Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για την αντικατάσταση μίας κατεστραμμένης, συνήθως λόγω της αρθρίτιδας, ισχιακής άρθρωσης. Η ισχιακή άρθρωση είναι μία άρθρωση σφαίρας-υποδοχής. Η κεφαλή του μηριαίου οστού σχηματίζει το σφαιρικό στοιχείο, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στην υποδοχή της λεκάνης (κοτύλη). Οι επιφάνειες αυτών των οστών καλύπτονται από μία λεία ουσία που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Η αρθρίτιδα προκαλεί τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, αφήνοντας εκτεθειμένο το υποκείμενο οστό. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, παραμόρφωση και απώλεια κινητικότητας.

Σε μία επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, ο χειρουργός αντικαθιστά την κεφαλή του μηριαίου οστού που έχει υποστεί φθορά με ένα μεταλλικό ή κεραμικό σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό, ενώ στην υποδοχή τοποθετείται πολυαιθυλένιο ή μεταλλικό κυπέλλιο με ένθετο πολυαιθυλενίου (πλαστικό). Η πρόθεση μπορεί να στερεωθεί με τσιμέντο παρόμοιο με το οδοντιατρικό τσιμέντο, ή εφαρμόζεται στην κατάλληλη θέση με την άσκηση πίεσης, χωρίς τη χρήση τσιμέντου. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα. Μόνο ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να σας ενημερώσει για το εάν είστε υποψήφιος για επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου και αν αυτό ισχύει, ποιό εμφύτευμα είναι κατάλληλο για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

 

Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου
Η Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση των προσβεβλημένων ή κατεστραμμένων επιφανειών στην ισχιακή άρθρωση (δηλαδή στην κορυφή του μηριαίου οστού και το εσωτερικό της υποδοχής του ισχιακού οστού) με μεταλλικές επιφάνειες.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνίσταται σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών με προχωρημένη ισχιαρθροπάθεια, που ούτως ή άλλως θα υποβάλλονταν σε συμβατική αρθροπλαστική ισχίου. Στην αρθροπλαστική επιφανείας ισχίου αφαιρείται μικρότερο τμήμα οστού, καθιστώντας ευκολότερη την επανάληψη της επέμβασης ή τη διενέργεια περαιτέρω επέμβασης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου στο μέλλον. Μία επέμβαση αθροπλαστικής επιφανείας ισχίου μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ωστόσο δεν συνίσταται για όλους τους ασθενείς.

 

Η επέμβαση

  • Συνήθως διαρκεί έως και δύο ώρες
  • Ο χειρουργός προχωρά σε μία μόνο τομή (10 έως 20 cm) πάνω από το ισχίο και το μηρό (ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζει ο χειρουργός, η τομή μπορεί να είναι μικρότερη)
  • Το επάνω άκρο του μηριαίου οστού αφαιρείται και στο εσωτερικό του μηριαίου οστού τοποθετείται ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό
  • Η υποδοχή της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ρηχό κυπέλλιο και να μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό μία τεχνητή υποδοχή (κοτύλη). Το τεχνητό μέρος του μηριαίου οστού μπορεί έπειτα να εφαρμόσει σε αυτή την υποδοχή
  • Ο χειρουργός κλείνει το χειρουργικό τραύμα με ράμματα ή σύρματα

Ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση
Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας είναι σημαντικές μετά από μία ολική αρθροπλαστική ισχίου και συνήθως μία ομαλή ανάρρωση εξαρτάται από το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα ασκήσεων. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς αναρρώνουν αρκετά γρήγορα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής αρχικά χρειάζεται πατερίτσες ή περιπατητήρα (Π) και στη συνέχεια μπαστούνι για μερικούς μήνες. Η επέμβαση αντικατάστασης της ισχιακής άρθρωσης βοήθησε σημαντικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και ανακούφισε τις ενοχλήσεις που ένιωθαν. Η διάρκεια νοσηλείας ποικίλλει και  κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Μετά το εξιτήριο, απαιτούνται καθημερινές φυσικοθεραπείες και ασκήσεις.

Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ο ασθενής διδάσκεται τεχνικές για να βαδίζει, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα, το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς και το κάθισμα της τουαλέτας. Οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές θεραπείες ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. 

 

Επιστροφή στην εργασία
Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται σε διάστημα 2-3 μηνών, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με το πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας.